Levná elektřina

V poslední době jsem si začal připadat jako účastník nějakého tajného klubu, ve kterém je heslem „Levná Elektřina“. Kde jinde by totiž mohla být elektřina tak levná, že bych ji mohl považovat za rodinného přítele?

Vždycky jsem očekával, že náklady na elektřinu budou spíše podobné astronomickým číslům než cenám na slevových tabulích. Ovšem, co jsem se dozvěděl, mě překvapilo – levná elektřina existuje, a dokonce je toho plný internet. Stačí jen zmáčknout pár tlačítek na klávesnici a voilà, máte energii na několik set hodin za cenu, za kterou byste sotva pořídili chladničku.

Při mé poslední návštěvě u svého elektrikáře jsem se cítil, jako bych byl na okraji elektrické revoluce. Seděli jsme spolu u kávy a on mi začal vyprávět o nových technologiích, které umožňují levnější výrobu elektřiny. „Solární panely, víte?“ řekl mi s nadšením v očích. „A teď už nemusíte mít domek na venkově, abyste si je mohl dovolit.“

Nemohl jsem uvěřit, že bych mohl mít na střeše svého bytu něco jiného než anténu nebo starý nafukovací bazén. Teď si mohu představit, že mé střešní krytiny budou vypadat jako budoucnost: plná těchto moderních černých panelů, které budou třpytit slunce pryč ze svého odpočinku.

A co nová generace baterií? Elektrikář mi s úsměvem vysvětlil, že tyhle baterie nejsou jen pro hráče na poli elektroinženýrů. Jsou nyní dostupné i pro nás běžné smrtelníky. Můžeme si je postavit do garáže a užívat si levné elektřiny, i když slunce nezáří nebo vítr nefouká.

Ale pozor, nejsem žádný „zelený aktivista“. Jenom mě fascinuje, že mohu teď nakoupit elektřinu téměř jako na černém trhu, ale zcela legálně. V době, kdy ceny za všechno ostatní stoupají, zdá se, že elektřina jde proti proudu, a to doslova.

Ostatně, kdo by si představoval, že levná elektřina bude jednou tak normální, že si s ní budeme povídat u kávy s elektrikářem? Možná je to takový malý krok pro spotřebitele, ale zároveň velký skok pro mé účty za elektřinu. Elektrická revoluce mě učí, že i v elektrickém světě může být všechno možné a levné zároveň.